Illóolajokkal a fertőzések, vírusok ellen

Illóolajokat az emberek többsége leggyakrabban a kellemes illatuk miatt vásárol, azonban ennél sokoldalúbbak ezek a termékek. Egyes természetes illóolajok alkalmasak a kórokozókkal szembeni védekezésre.

Az illóolajok történelme

Az aromaterápia a történelem előtti időkre nyúlik vissza, amikor a borókabogyót fertőtlenítőszerként és ételek ízesítőjeként használták. Bizonyított, hogy a különböző civilizációk a növényeket és gyógynövényeket évszázadok óta használják gyógyászati, kulináris és kozmetikai célokra. Az egyiptomiak növényi gyantákat és olajokat használtak a mumifikálási folyamat során. A mirhát a balzsamozás során használták, és a sírokban tömjént tartalmazó edényeket is találtak. A kyphi füstölők olyan illatos olajokat tartalmaztak, mint a boróka, a tömjén, a mirha, a citromfű és a kardamom. A tömjén, a benzoeviasz és a mirha olyan nagy becsben állt, hogy egyes esetekben az aranynál is értékesebbnek tartották őket.

A görög orvos, Hippokratész a kamillát a láz csökkentésére használta, és az általános jó egészség érdekében az embereknek napi aromás gyógynövényekkel végzett masszázst ajánlott. Egy másik görög orvos, Galénosz a gyomorpanaszok enyhítésére a ciprust ajánlotta.

A középkorban egy perzsa orvos és filozófus, Avicenna fedezte fel a desztilláció eljárását. Ezzel nagyban hozzájárult mind a múltbeli, mind a mai orvosláshoz, valamint részletes útmutatásokat dokumentált a masszázsról, valamint arról, hogyan használhatóak a növények és az illóolajok az egészség megőrzése érdekében.

 

A keresztes hadjáratokból hazatérő európai lovagok különböző ismereteket hoztak magukkal arról, hogyan kell használni a növényeket és gyógynövényeket a betegségek kezelésére. A bergamottolajat az olasz népi gyógyászatban használták, Angliában pedig tömjénből és benzoeviaszból készítettek speciális balzsamot légzőszervi és bőrbetegségek kezelésére.

1649-ben az angol orvos, Nicholas Culpeper kiadta füvészkönyvét, amely a növényi gyógymódok szabványos referenciájává vált. Később a nagy pestis idején az orvosok és a patikusok gyógynövényekkel és fűszerekkel töltött maszkokat viseltek, hogy megvédjék magukat a betegségektől.

A 18. században a patikusok illóolajokat kezdtek hozzáadni gyógynövényes gyógyszereikhez, és kifejlesztették a kölnivizet, amely rozmaring, bergamottolaj és levendula illóolajokat tartalmazott.

A viktoriánus Angliában a menyasszonyi fejdíszeket narancsvirágból készítették, hogy megnyugtassák a menyasszony idegeit, továbbá ez egyben a tisztaságot is jelképezte.

1910-ben Rene Maurice Gattefosse francia vegyész és parfümkészítő a laboratóriumában dolgozott, amikor megégette a kezét, majd egy üst levendulaolajba dugta, ezzel felfedezve a levendulaolaj gyógyító tulajdonságait. Ezt követően Gattefosse az első világháború alatt a katonai kórházakban katonákat kezelt illóolajokkal. Kutatásokat és kísérleteket kezdett végezni az illóolajok használatával, és 1928-ban tudományos közleményben számolt be eredményeiről. Itt használták először az “aromaterápia” kifejezést.

Egy másik tudós, dr. Jean Valnet folytatta az illóolajok fertőtlenítő és gyógyító tulajdonságainak kutatását azzal, hogy az indokínai háború idején az olajokat harci sebek kezelésére használta. Valnet munkája alapozta meg az aromaterápiát, mint terápiát.

Egy osztrák biokémikus, Marguerite Maury követte Valnet munkáját, és felfedezte, hogy amikor az illóolajokat a bőrre alkalmazta, az olajok felszívódtak. Maury az Egyesült Királyságba is elhozta az illóolajokat használó masszázskezeléseket, és 1961-ben megjelent az Élet és fiatalság titka című könyve, amely úttörő szerepet játszott az illóolajok masszázsban való modern használatában.

Illóolajok napjainkban

A megfelelő fertőtlenítés napjainkban kiemelt jelentőséggel bír, ebbe beleértendő otthonunk, munkahelyünk légtere is. Ennek legkedveltebb módja a természetes illatosítókkal és természetes illóolajokkal való párologtatás. Ennek modern változata az aroma diffúzorokkal való illóolaj párologtatás. Aki viszont a hagyományos módszert szereti, az öt feng shui elem energiáját a lakberendezésben, csodálatos magyar kerámia párologtatóinkkal is ki tudja használni természetes illóolajainkban rejlő fertőtlenítő hatásokat.

 

Legnépszerűbb fertőtlenítő hatású illóolajok, melyeket leginkább kedvelnek vásárlóink:

-teafa illóolaj

-eukaliptusz illóolaj

-citrom illóolaj

-borsmenta illóolaj

-levendula illóolaj

-grapefruit illóolaj

-citromfű illóolaj

-kakukkfű illóolaj

 

 

Részletes leírást ide kattintva találsz az illóolajokról! >>

Természetesen emellett az illóolajok valamennyi típusa kiváló kiegészítője a bensőséges hangulat megteremtésének otthonodban. Nézz körül nálunk, és rendelj bátran!

 

×